Kombinera Mat & Vin

Så kombinerar du vin & mat rätt

Är du nyfiken på att lära dig mer om hur du kombinerar mat och vin på rätt sätt? Just det får ni lära er under vår sensoriska vinprovning. Vill ni verkligen förstå hur och varför röda viner reagerar med mat är detta provningen för er. Under denna provning bygger vi successivt upp en måltid från dess beståndsdelar. Hela tiden jämför vi upplevelsen mot valda viner för att se hur små förändringar av maträtten påverkar upplevelsen av vinet. Vår provningsledare delar frikostigt med sig av enkla tips och tricks för att ni efter provningen ska känna er tryggare i valet av vin till nästa måltid.

Här tänkte vi också passa på att bjuda på några små tips i förväg som du gärna kan prova på hemmavid.

Ett tips är att försöka välja vin efter land och maträtt. Exempelvis om du ska bjuda på Italiensk mat så blir det ofta väldigt bra med ett Italienskt vin. Om du istället bjuder på Asiatisk mat kan du med fördel välja ett vitt vin - torrt till halvtorrt. 

Som en grundläggande regel för val av vin kan man säga att ett vin bör vara kraftigare än maten man äter för att det inte ska försvinna mot smakerna i maträtten. Till en mustig köttgryta passar det alltså bättre med ett kraftigt rödvin snarare än ett lätt vitt vin.

Äter man mycket kryddstark mat kan det dock vara bra att välja ett vin med viss restsötma för att dämpa chilihettan i maten.

Fin dukning

En annan viktig faktor för vilket vin som kan passa till en viss sorts mat är förstås den typ av druva som dominerar vinet. Det kan vara stor skillnad mellan ett vin som beskrivs som kraftigt men har smaker som drar mot mörka bär och ett vin som har kärvare smaker och mycket tanniner. Vid en vinprovning har du chansen att prova på olika typer av druvor för att lära dig om deras karaktär.

Med erfarenhet lär du dig vilka typer av viner som du själv tycker bäst om. Ett hett tips är att föra en vindagbok. Skriv ner vinets namn och typ samt vad du har ätit till och hur du tyckte att mat och dryck passade ihop. Det finns även smarta appar där man kan fotografera etiketten och skriva in notiser om namn, typ av vin med mera så att det lätt går att söka och hitta ett vin som du tyckt om när du ska laga en liknande maträtt en annan gång.

Lär er att kombinera mat och dryck på bästa sätt med en vinprovning